Het ensemble

Cantare o.l.v. André van Vliet 

Mannenensemble Cantare bestaat uit een groep enthousiaste mannen met verschillende achtergronden die één ding gemeen hebben en dat is hun passie voor zingen. Onder leiding van André van Vliet zijn ze bereid om door hard te werken, het muzikale niveau op een zo hoog mogelijk peil te brengen. Dit gebeurt niet alleen op de repetitieavonden maar ook thuis wordt geoefend om de muziekstukken er in te krijgen, zodat op de repetities de afwerking kan plaatsvinden.

Cantare besteedt veel aandacht aan de koorklank en het zingen vanuit de tekst. In haar bestaansgeschiedenis heeft Cantare reeds vele concerten mogen geven, in kleine en grote kerken. Naast het bekende repertoire van psalmbewerkingen en geestelijke liederen worden ook negrospirituals en de meer klassiekere werken niet geschuwd. Denk daarbij aan namen als: L van Beethoven, John Stainer, Antonio Vivaldi, G.F. Händel, F. Silcher, F. Schubert, J.S. Bach, Thomas Tallis, Charles Gounod en vele anderen. 

De inhoud van de teksten die Cantare zingend mag uitdragen, zijn van grote betekenis voor ons en onze luisteraars. We mogen zingen van de rijke boodschap van Gods genade en zo de lofzang gaande houden.

Cantare repeteert om de veertien dagen op woensdagavond in de kapel van het Hoornbeeck College te Amersfoort. Het ensemble bestaat op dit moment uit 17 leden, verdeeld over vier partijen: eerste tenor, tweede tenor, bariton en bas. De koorleden komen uit verschillende reformatorische kerken. 

 

Cantare o.l.v. Evert van Dijkhuizen 

Het mannenensemble Cantare bestaat sinds september 2008 en is gestart onder leiding van dirigent Evert van Dijkhuizen. Het is ontstaan als gelegenheidskoor in verband met een uitvoering in de Maartenskerk te Zaltbommel. Onder leiding van Evert van Dijkhuizen is het gelegenheidskoor in muzikaal opzicht sterk gegroeid. De leden leggen zelf de lat hoog en hebben ook allemaal, én in koorverband én één op één, zanglessen gehad om de techniek te verbeteren. Evert heeft het koor mogen dirigeren tot zijn overlijden in mei 2017. De periode van ziekte en daarna het overlijden van Evert was een erg moeilijke tijd voor ons als koor. Evert was niet alleen onze dirigent maar in de loop der jaren was er ook een hechte vriendschapsband gegroeid. 

 

Cantare zonder vaste dirigent 

In deze moeilijke periode zijn we door verschillende mensen geholpen. Met name willen we hier Jan Hendrik van Schothorst noemen die ons van april tot en met december 2017 gedirigeerd heeft. We zijn hem bijzonder dankbaar voor de wijze waarop hij ons door deze moeilijke periode heen geholpen heeft. 

We zijn blij dat Cantare vanaf januari 2018 in de persoon van André van Vliet weer een vaste dirigent heeft. André is een begaafd musicus met veel ervaring als dirigent van verschillende koren waaronder het bekende Vox Jubilans uit Waddinxveen en het projectkoor Oriolus. Onder zijn leiding willen we graag het Cantare repertoire uitbreiden en ook nieuwe muzikale uitdagingen aan gaan.